Opening Expositie Geuzenmaand 15 maart


Tentoonstelling: Katia Solodka (Oekraine) en Mikmak (Iran, Turkije)
Woensdag 15 maart 15.00 opening
Tentoonstelling van 15 maart t/m 6 april 2023.

De maand maart, waarin de Geuzenpenning wordt uitgereikt, staat symbool voor het opnieuw onder de aandacht brengen van het thema vrijheid. Verschillende culturele instellingen leveren hun bijdrage aan de Geuzenmaand 2023. KADE40 biedt onderdak aan een tentoonstelling waarin aandacht is voor het thema ‘Kwetsbare Vrijheid’; de vrijheid van expressie, de vrijheid om jezelf te zijn.

KADE40 exposeert het werk van de Oekraïense kunstenares Katia Solodka en het werk van deelnemers aan het project Mikmak. Een bijzondere samenkomst van kunstenaars en ambachtslieden uit verschillende culturen. Gemeenschappelijk is de vlucht die zij om allerlei redenen van huis en haard moesten nemen. Dit geeft een extra dimensie aan het geëxposeerde werk, wat des te meer laat zien hoe kwetsbaar expressie kan zijn als er geen ruimte voor is.

Op 15 maart om 15.00 uur opent wethouder van cultuur Lianne van Kalken de expositie in het bijzijn van de kunstenaars.

Katia Solodka
Katia Solodka is onze Artist in Residence. Deze Oekraïense kunstenares woont met haar dochter sinds 2022 in Nederland. Een door KADE40 aangevraagde subsidie bij het Nederlands Letterenfonds maakte het mogelijk voor haar om weer te schilderen in een tijdelijk atelier in KADE40.
Hier in haar atelier schildert ze de bloemen in haar tuin in de Oekraïne, die binnenkort weer in bloei zouden moeten staan. De tuin was haar grootste hobby. Sinds ze gevlucht is schildert Katia alleen nog bloemen, de bloemen die ze niet meer kan zien bloeien in haar tuin. “De lente is ons ontnomen”, zegt Katia. Treffender kan de dubbele laag achter haar werk niet benoemd worden.

Katia toont in deze expositie het meest recente werk wat ze in het KADE atelier heeft gemaakt en eerder vervaardigde schilderijen. Het werk is te koop. Katia zal 40% van haar inkomsten uit de verkoop aan Oekraïense organisaties doneren

Mikmak
Mikmak is een project dat erop gericht is om statushouders van verschillende culturen in hun nieuwe leefomgeving samen te brengen en verder te laten integreren door middel van kunst en cultuur. Het project is geïnitieerd door Stichting Ecca in samenwerking met KADE40.
De zeven deelnemers die sinds mei 2022 elke vrijdag bijeenkomen in de werkplaats van KADE40 groeien niet alleen hun creativiteit, maar leren van elkaar, genieten van elkaars muziek en leren tegelijkertijd de taal.

De gehanteerde ambachtelijke technieken zijn divers. Zo maakt de uit Iran afkomstige Hassan van ijzerdraad prachtige boompjes in verschillende formaten. Sommige van de boompjes buigen op hun voetstuk voor de wind. Fatemeh, de vrouw van Hassan is als keramiste dolblij met de aanwezige werktuigen in de werkplaats en maakt de meest betoverende beelden en objecten in klei. Atousa en Masoud komen ook uit Iran. Atousa maakt gebruiksvoorwerpen uit afvalmaterialen en Masoud is de kalligraaf van de groep. Hij toont in kalligrafie de namen van zijn collega’s.
Sousan (Iran) maakt composities van hout, met een levendige uitstraling.
Neslihan en haar dochter Reyhan uit Turkije maken het geheel aan technieken compleet. Zij maken sieraden van epoxy en klei.

In de nabije toekomst zullen KADE40 en Stichting Ecca opnieuw de handen ineen slaan om het project verder vervolg te geven.