Nieuw: Online muzikale filosofielessen in de klas!

KADE40 zet kinderen graag aan het denken. Een muzikante en ervaren gastdocent ontwikkelde vijf filosofische videolessen. Ze zijn volledig corona-proof: via het digibord krijgt de klas bezoek van een muzikant 

en een kinderfilosoof. In een video van 8 minuten geven zij de filosofieles een vliegende start.

Hoe het werkt
De vakdocenten zorgen voor lesmateriaal en handige tips om het gesprek met kinderen te voeren. Fabien van der Ham: ‘Wij geven de voorzet, je hoeft de bal alleen nog maar in het doel te schieten. En dat doel is natuurlijk: kinderen zelf laten denken zodat ze hun eigen stem ontdekken.’

Opzet van de video’s (5 lessen)

Muzikant Floor Wittink draagt op betoverende wijze een verhaal van Toon Tellegen voor. Ze begeleidt zichzelf daarbij op piano en saxofoon. De verhalen zijn filosofisch en soms absurdistisch. Ze vertelt zo mooi, dat het voelt als een klein intiem theater.

Kinderfilosoof Fabien van der Ham volgt met een filosofische overpeinzing. Ze stelt bijzondere vragen zoals ‘Hoe weet ik zeker dat ik een mens ben?’ ‘Weet je iets als je droomt?’ ‘Is het raar als je niet van feestjes houdt?’ ‘Is het niet slim om je hele leven onder een steen te blijven zitten?’ ‘Heeft het bestaan van een taart zin?’. Daardoor raken de kinderen in een prettige filosofische verwarring. Er ontstaat ruimte voor nieuwe gedachten.

Na de video kan de leerkracht met de kinderen filosoferen. Daarvoor is lesmateriaal ontwikkeld:

Vragenblad: met aansluitende filosofische vragen die je kunt stellen aan de kinderen.
Doeblad: met een creatieve schrijf- of tekenopdracht voor de kinderen.
Extra verdieping: elke les bevat een literatuur- en muziekweetje, over het werk van Toon Tellegen en de componist van de gebruikte muziek.

Kerndoelen
De lessen raken verschillende kerndoelen van het basisonderwijs:
Oriëntatie op jezelf en de wereld (mens en samenleving)
Kunstzinnige oriëntatie
Nederland mondeling onderwijs
Nederlands schriftelijk onderwijs

Voor wie?
De lessen zijn te gebruiken van groep 3 t/m 8.

Over het ontstaan van de
lesmethode
Deze lesmethode werd speciaal ontwikkeld vanwege de coronacrisis. Tot de lockdown in maart trad Floor Wittink op voor volwassenen met haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ waarin zij de dierenverhalen van Toon Tellegen vertelt en zichzelf daarin begeleidt met klassieke muziek. Omdat Floor door corona niet meer op kon treden, heeft ze van haar voorstelling een digitale belevenis gemaakt. Ze vroeg of Filosovaardig de video’s kon gebruiken omdat de verhalen natuurlijk ook populair zijn bij kinderen. Zo ontstond het idee voor de Denkballades.

Over de muzikale verteller
Klassiek saxofonist Floor Wittink speelde in vele projecten, variërend van kamermuziek en symfonische muziek tot
muziektheater. In haar vertelconcert ‘Misschien wisten zij alles’ combineert ze de verhalen van Toon Tellegen met klassieke muziek.

Over de educatief ontwikkelaar
Fabiën van der Ham is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Ze schrijft filosofische kinderboeken en ontwikkelt les- en spelmaterialen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige, onafhankelijke denkers. Dat lukt alleen als ze zich gezien en gehoord voelen. Voor haar eerste spel Praatprikkels ontving zij de Berrie Heesen Prijs. Voor haar laatste spel Denktekenen is ze genomineerd voor de NOT innovatie Prijs 2021.

Inhoud lessen
• Vijf prikkelende video’s van elk ongeveer 8 minuten met muzikant Floor en filosofiejuf Fabien. Deze video’s zijn geschikt voor digibord, tv, tablet en smartphone en worden gestreamd. Je hebt dus een internetaansluiting nodig

• Voor elke les een download met vragenkaartjes
• Voor elke les een doeblad voor de kinderen
• Voor elke les een gesprekshandleiding voor de begeleider
• Voor elke les een literatuur- en muziekweetje

Meer informatie
Mail voor nadere informatie of een interviewaanvraag met Floor Wittink of Fabien van der Ham naar :
info@filosovaardig.nl of bel +31 6 48 06 44 02

Sneak preview
Bekijk een sneak preview via deze link:

Te koop via:
https://filosovaardig.nl/webshop/uitgaven-van-filosovaardig/denkballades-muzikale-en-filosofische-videolessen/.
Prijs:€ 55,- .

Start typing and press Enter to search