Vlaardingen zoekt monument “Slag bij Vlaardingen”

Vlaardingen zoekt monument “Slag bij Vlaardingen”
Ontwerp jij hét nieuwe herinneringsmonument?

Vlaardingen krijgt een monument om bewoners en bezoekers te herinneren aan de Slag bij Vlaardingen. Hoe dat monument er uit komt te zien? Dat heeft Osman bedacht! Osman is een 12-jarige scholier van basisschool De Ark en hij maakte het winnend ontwerp voor het monument ‘Slag bij Vlaardingen’. Een jury koos zijn ontwerp uit 75 uitzendingen van Vlaardingse scholieren. Het ontwerp van Osman is het startpunt van de wedstrijd voor volwassen kunstenaars. De Gemeente Vlaardingen en KADE40 doen een oproep aan alle Vlaardingers: Ontwerp jij het nieuwe herdenkingsmonument? Lees hieronder meer over de wedstrijd én de spelregels.

De Vlaardingse scholen IKC Jan Ligthart en Kindcentrum De Ark deden mee aan de wedstrijd die de gemeente Vlaardingen samen met KADE40 organiseerde. De jury bestond uit Frank Tomeï, Yvonne Batenburg (Stichting Vlaardingen 1018), Léanne Selles (Museum Vlaardingen) en Wibo Broek. De hoeveelheid inzendingen en vooral ook de kwaliteit overdonderde de jury. Het winnende ontwerp van Osman staat voor kracht. Osman noemt het ‘een onbreekbare muur’. Wat de jury in het ontwerp aantrok, is dat het gebruik maakt van speelse elementen. Osman vertelt in zijn beschrijving: “en voor kinderen heb ik een hol gemaakt waar je doorheen kan spelen” (…) en coole foto’s kan maken”. Het ontwerp van Simon (van basisschool IKC Jan Ligthart) die een man met water, bier en haring bedacht, krijgt een eervolle vermelding.

Het winnende ontwerp van Osman is het startpunt van een wedstrijd voor volwassen kunstenaars. Barry Marré van KADE40 is coördinator van het project en vertelt: “Het ontwerp van Osman heeft ijzersterke speelse elementen. We willen graag dat een kunstenaar die elementen verwerkt en omzet in een realiseerbaar definitief ontwerp.

Barry ziet het al voor zich: “Het uitgangspunt is daarbij dat het een standbeeld moet worden waar je samen mee op de foto gaat, in plaats van dat je alleen een foto van het beeld maakt.” Doel van het project is om zoveel mogelijk mensen te betrekken, zodoende dat er een traject met kinderen is, daarna gevolgd door volwassenen. Barry: “we hopen dat de volwassenen net zo enthousiast reageren als de kinderen“.

In het voorjaar kiest de jury  uit de inzendingen drie ontwerpen, waarna de Vlaardingers mogen kiezen wie de opdracht krijgt. De winnende kunstenaar werkt het ontwerp uit in het definitieve monument. In de tweede helft van dit jaar komt dan de realisatie en de onthulling van het monument. “Osman en alle Vlaardingers moeten dus nog even geduld hebben om te zien hoe het idee van Osman uiteindelijk een plekje in onze stad krijgt!”, aldus Barry.

Alle Vlaardingers mogen meedoen. Maar als je een ontwerp indient, en jouw ontwerp wordt uitgekozen, is het wel de bedoeling dat je het ook zelf uitvoert. De jury zal uit de uitzendingen drie ontwerpen kiezen, waarna de Vlaardingers mogen kiezen wie de opdracht krijgt.


Ontwerp Osman – Het inspiratiebeeld voor de wedstrijd

 

Ontwerp Simon – Verdiende een eervolle vermelding

Met het monument wil de gemeente Vlaardingen de betekenis van de Slag bij Vlaardingen voor het graafschap Holland en voor Vlaardingen een plek geven in het Vlaardingse straatbeeld en in de herinnering van bewoners. Het kunstwerk krijgt ook een rol bij de jaarlijkse herdenking van de ‘Dag van de slag’ op 29 juli.

Aanleiding voor het monument is het duizendjarig jubileum van de Slag bij Vlaardingen in 2018. In dat jaar waren tal van evenementen die in het teken stonden van de slag. Bij de slag bij Vlaardingen, die op 29 juli 1018 plaatsvond, versloeg de Hollandse graaf Dirk III met hulp van de Vlaardingers een veel groter leger van de Duitse keizer Hendrik II. Dankzij deze overwinning kreeg het graafschap veel meer zelfstandigheid. De slag markeert het begin van een grote bloeiperiode van het graafschap dat later Holland zou gaan heten. Vlaardingen groeide in de 11e eeuw uit tot een van de belangrijkste plaatsen van het graafschap Holland.

Spelregels en meedoen

Zo doe je mee: Je kan jouw ontwerp nog inzenden tot en met 1 maart 2022. Inzenden doe je door middel van het invullen van onderstaand formulier. De ontwerper van het winnende monument ontvangt een geldbedrag van maximaal €8.000 om het monument te realiseren. Het is belangrijk dat er is nagedacht over de volgende punten:

 • Het monument komt te staan op de Westhavenkade
 • Het monument zal geplaatst worden op een sokkel van 100x100x40 cm
 • Het monument mag maximaal 250 cm hoog zijn
 • Het monument mag geen speeltoestel worden
 • De ontwerper dient het monument zelf uit te kunnen voeren binnen het beschikbare budget
 • Het monument moet hufterproof zijn
 • Instandhouding minimaal 5 jaar met een beperkte restauratie te verlengen naar 10 jaar

De jury beoordeelt of aan bovenstaande voorwaarden voldaan is. Daarnaast kijkt de jury naar aspecten als:

 • Past het werk bij de geschiedenis over en de betekenis van de Slag bij Vlaardingen
 • Is het werk passend bij de locatie
 • En aspecten als originaliteit en aansprekendheid

Voor vragen kan er contact worden opgenomen met Barry Marré via barrymarre@kade40.nl

Inzenden ontwerp monument

 • Toegestane bestandssoorten: jpg, png, pdf.
  Upload hier een schets van het ontwerp
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Start typing and press Enter to search