Vlaardingse Kinderkunstroute

Ook leuk voor grote mensen!

Ga samen met KADE40 op avontuur

Haringstad Vlaardingen is een verrassende stad om doorheen te wandelen. In de binnenstad vind je langs de haven en markt mooie oude gevels. Maar er is véél meer te zien. Als cultureel centrum laat KADE40 je niet alleen de kunst binnen haar muren ontdekken, maar juist ook daarbuiten. Ga lekker op avontuur en spot al die bijzondere kunstwerken in het wild!

Bekijk hier de route in Google Maps en ontdek hieronder welke kunstwerken je tegenkomt onderweg.

Heb je leuke foto’s gemaakt? Deel ze op Instagram met @kade40_vld en @kunstfanaatjes en tag #vlaardingenkinderkunstroute

 

 1. De Kattenbeker
  Eerst even de ogen opwarmen! Bekijk de muurschildering en noem dingen die jullie opvallen.Volgens een oud volksverhaal voer er lang geleden een zeilboot de haven binnen. Niet ver van de plek waar jij nu staat. De bemanning, een groep vrouwen en de stuurman, sprong van boord en veranderde in katten. “Drink uit de zilveren beker, dan mogen jullie er langs”, zeiden ze tegen de doodsbange boeren op de kade. Uit angst voor hekserij durfde niemand dit, behalve één stoere Vlaardinger. Voordat hij een slok nam, riep hij “In Godsnaam!”. Hier schrokken de dieren zo van dat ze met hun schip de haven verlieten. De beker bleef achter als bewijs van dit ongelofelijke verhaal.

Vragen:
– Kijk je nu je het verhaal kent anders naar dit kunstwerk?

– Heb je de noot gespot? In het verhaal verandert het schip in een walnoot met drie spelden erin als masten.

– Wat denk jij, is dit oude volksverhaal echt gebeurt? Waarom wel of niet?

– Tegenwoordig zijn katten heel populair, maar vroeger was dit niet zo. Weet jij waarom? *

– In welk dier zou jij willen veranderen? Doe dit na en laat de anderen raden.

 

Waar: Hoek Vetteoordsekade en Westhavenkade

Kunstenaar: Loes Henger, 2021

 

Stadskraan

De oude stadskraan aan de overkant werd gebruikt voor het inzetten en uithalen van de masten van vissers- schepen. Ook werden de tonnen met haring, zout en wijn hiermee op de kade gezet. Door de kijker zie je hoe het er hier ruim twaalf- honderd jaar geleden uitzag.

 

 1. Geuzenmonument

Zie je die bronzen man? Hij loopt richting de oversteekplaats waar ook afgesneden benen staan. Kijk eens naar zijn gezicht: denk je dat hij vrolijk is, of juist niet? En hoe houdt hij zijn armen?

 

Het is meer dan 80 jaar geleden dat het oorlog was in Nederland. Dit monument herinnert ons aan achttien dappere mensen die in verzet kwamen tegen de Duitse bezetting. De zwarte strepen op de grond eindigen bij het voormalige politiebureau waar deze ‘Geuzen’ na hun gevangenneming werden vastgehouden.

 

Vragen:
– Normaal gesproken zijn de strepen bij een oversteekplaats wit, waarom zouden deze zwart zijn?

-Waarom zouden we een oorlog niet mogen vergeten?
– Ken jij mensen die een oorlog hebben meegemaakt?

– Helpt een beeld (monument) bij het herdenken? Waarom wel/niet volgens jou?

– Bedenk zelf nog een gebeurtenis waarbij een monument zou passen.

 

Waar: Markt 63, naast de kerk

Kunstenaar: Leen Droppert, 1983

 

 1. Mercurius

De Romeinen aanbaden een hoop goden en godinnen. Het beeld dat daar op die bal staat is de god van de handel. Heb je zijn bijzondere schoenen gezien? Door zijn gevleugelde sandalen was Mercurius altijd heel snel.

 

Vragen:
– Zou jij ook wel zulke superschoenen willen hebben? En waar vlieg je dan naartoe?
– Veel namen van Romeinse goden komen we tegenwoordig nog tegen. Zoals de dagen van de week en de namen van maanden. Ook Mercurius hebben we eerder gehoord, ken jij iets wat dezelfde naam heeft? *

Waar: Markt 11, bij het stadhuis

Kunstenaar: Albert Termote, 1956

 

Kijk eens omhoog bij het stadhuis. Boven het balkon van de burgemeesterskamer hangt het stadswapen. Op het dak houdt Vrouwe Justitia alles goed in de gaten. Welke dieren zie je bij de trap?

 

 1. Fransenbeeld (imaginair portret van frans)

Afgedragen schoenen, gebroken serviesgoed en zelfs een schil van een kokosnoot. Dat en nog veel meer is hier in de grond gevonden. De kunstenaar maakte digitale versies van enkele bodemvondsten en verstopte die tussen de geglazuurde bakstenen van het kleurrijke bouwwerk. Zie je het ‘gezicht’ aan de zijkant? Dat is Frans Dircksz. van den Boomgaert, de aannemer die hier vierhonderd jaar geleden de eerste huizen liet bouwen.

Vraag:

 • Hoe voelt het beeld aan? Warm, koud, glad, ruw, hard of zacht.
 • Beelden op straat krijgen van mensen die er langskomen vaak een bijnaam. Weet jij een goede naam voor dit kunstwerk?

Waar: kruising Kuiperstraat en Fransenstraat

Kunstenaar: Diet Wiegman, 1999

 

 1. Nieuw Vlaardings Tapijt

Toen de Biersloot nog in verbinding stond met de Vlaardinger vaart was dit plein een kleine haven. De trekschuit, vanaf de kant voortgetrokken door paarden, bracht hier post, goederen en mensen heen en weer. De afbeeldingen op het bijzondere ‘tapijt’ in het midden op het plein laten de geschiedenis van deze plek zien.

Vraag:
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet! Wat herken jij op de plaatjes?

 

Waar: Veerplein (tijdens de weekmarkt wat lastiger te zien)

Kunstenaar: Wilma Kuil, Treurniet Architecten en Tomaello, 2010

 

 1. Portret Dirk III

Op de speelkaart staat Dirk III afgebeeld. Meer dan duizend jaar geleden was hij de baas van het gebied rondom Vlaardingen. De graaf pikte grond van anderen in en eiste geld van alle schippers die langs de stad kwamen. De Duitse keizer Hendrik II was het hier niet mee eens. Daarom stuurde hij een groot leger op hem af, maar Dirk won de strijd. De ‘Slag bij Vlaardingen’ betekende de onafhankelijkheid van Holland en wordt gezien als het begin van ons land zoals we dat nu kennen

Vragen:

 • De voorwerpen op het kunstwerk vertellen iets over Graaf Dirk II. Zo staan de graankorrels voor de grond waarvoor belasting betaald moest worden en de vlinder voor trots zijn op wat je bent en hebt. Waar zouden de munten en het paard voor staan?
 • Moet je elk kunstwerk gelijk kunnen begrijpen?

Waar: Van Riebeeckstraat, muur fietsenstalling Albert Heijn
Kunstenaar: Loes Henger, 2021`

 

 1. WOW MOM

Zo die lichtobjecten vallen op! Er staat ‘WOW MOM” en ze branden 24 uur per dag. De tekst is ook op z’n kop te lezen, probeer maar! Conny Paap maakte de kleurrijke tekening ernaast, die je meeneemt naar de mooiste plekjes van de stad. Het lijkt wel een soort zoekplaat. Herken jij er iets op?

Vragen:
– Een palindroom is een woord dat je van achter naar voren hetzelfde leest als van voor naar achter. Ken jij nog meer woorden waarbij dit zo is?

-Wat zou je aan de maker van dit werk willen vragen?

Waar: parkeergarage Gedempte Biersloot

Kunstenaar: Ben Oostrum, 2003

 

 1. Morgenwandeling

Kinderen uit de buurt stonden model voor deze ‘Vlaardingse Nacht- wacht’. Het is een fresco, dat is een muurschildering die gemaakt wordt op een natte kalkachtige ondergrond. De vergelijking met Rembrandt wordt niet alleen gemaakt omdat de straat zo heet. De kunstenaar gebruikte ‘De Nachtwacht’ ook als inspiratie.

Vraag:

 • Hoeveel kinderen staan er op het werk? Waar kijken ze naar denk je?
 • Stel dat dit kunstwerk het begin van een film zou zijn, wat gaat er dan nog gebeuren?
 • Denk je dat de omwonenden zich betrokken voelen bij dit werk? Hoe komt dat?

Eventueel toevoegen foto Nachtwacht, om te vergelijken.

Ondanks dat het allebei een groot groepsportret is, zijn er veel verschillen. Kun jij ze opnoemen?

Antwoorden:

 1. De kinderen kijken weg en bij de Nachtwacht kijken de groep je juist aan
 2. De titel is het tegenovergestelde: een wandeling is beweging en wachten is stilstand. Hetzelfde geldt voor ‘morgen’ en ‘nacht’.
 3. ‘De Nachtwacht’ is geschilderd in donkere kleuren, ‘Morgenwandeling’ in zachte tinten.

 

Waar: Rembrandstraat 33

Kunstenaar: Marjon Hoogendijk, 2003

 

Naast het kunstwerk is een voetbalveldje en een speeltuin. Goede plek voor een pitstop!

 

 1. In de kast

Kleding en lappen stof. Dat zat er volgens de tekst op de gevels in de kast van Atelija Jansdochter van Dijk die hier in 1781 woonde. Hoe zou haar kleding eruit hebben gezien? Op de foto’s in de lichtbakken staan spullen uit onze tijd.

 

Vraag:

 • Wat zie je allemaal in de kasten?
 • Wat hangt er in jouw kledingkast? Zou jij dat graag tentoonstellen?

 

Waar: Buizengat, Werf van Pronk

Kunstenaar: Else van der Burgt, 2009

 

 1. Canon van Vlaardingen

Grote en kleine verhalen maken Vlaardingen tot de stad dat het vandaag is. Op de vier zitmuren zijn met kleurrijke steentjes afbeeldingen gemaakt van bodemvondsten, kenmerkende stadsgezichten en bekende Vlaardingers in de periode van 1000 tot 1850.

Vraag:
Kun jij de kroeskoppelikaan vinden? En Dirk III?

 

Waar: Hoflaan, naast ingang park

Kunstenaar: diverse kunstenaars, 2013

 

 1. De Buitenplaats van Ruytenburch

Hier stond vroeger het zomerverblijf van de rijke specerijenhandelaar Pieter Gerritsz van Ruytenburch. Omdat we niet meer kunnen zien hoe het er precies uitzag, maakte de architect de ‘kamers’ na met behulp van groene hagen en stalen doorgangen.

Vraag:

Doe net alsof je een rijke heer of dame in het huis bent en maak een mooie foto.

Waar: Hoflaan

Architect: Van Roosmalen van Gessel, 2019

 

Tip!

In het Hof en Oranjepark kun je heerlijk wandelen!

 

Lopen in een donker steegje kan soms best een beetje spannend zijn. In Vlaardingen is dit opgelost met mooie kunstwerken. Hierdoor voelen dit soort plekken ineens anders aan.

 

 1. Lichtbron

Van een stoplicht tot een lantaarn. In deze steeg zie je allerlei soorten lichtbronnen. Deze staan van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds aan.

 

Vraag:

Vind je dat de sfeer in de stegen is verbeterd door de kunstwerken? Waarom wel of niet?

 

Waar: Scheepmakerssteeg

Kunstenaar: Jan Kleigeld en Roeland Meijer, 2001

 

 1. Electro Grafische Panelen

De kunstenaar maakte honderden foto’s van oud-Vlaardingse voorwerpen in de buurt. Daarna vertaalde ze dit met de computer in zes hedendaagse schilderijen.

Vraag:
Kijk een paar tellen naar het kunstwerk. Noem drie voorwerpen die je herkent.

 

Waar: Timmersteeg

Kunstenaar: Beaty Czeto, 2008

 

 1. Hemel, aarde, water, vuur

Zie je wat daar in grote letters op de kerktoren staat? Het lichtkunstwerk ‘Vier Elementen’ bestaat uit vier woorden, uitgevoerd in neon. WATER (in blauw) op de Watertoren, VUUR (in rood) op de voormalige brandweer- toren, HEMEL (in blauw) op de voormalige kerktoren en AARDE (in groen) op het voormalige koetshuis van begraafplaats Emaus.

 

Vragen:

 • Wat vind je bijzonder aan dit werk?
 • Wat zou de kunstenaar met dit werk willen vertellen?

Lekker zen!
Voor de ingang van de toren staat een metalen poort van ruim drie meter hoog. Deze boog symboliseert een buiging naar de plaats van de stilte. De toren doet op dit moment dienst als stiltecentrum, bedoeld voor iedereen die even wat bezinning kan gebruiken.

 

Waar: Hoogstraat 26, toren van de Johannes de Dooperkerk.

Kunstenaar: Dike Hof, 2009

 

De Hoogstraat is opgevrolijkt met muurschilderijtjes. Als je goed kijkt, vind je hier een kat, een muis en een paar mollen. *Tip: de kat & de muis zijn lastig te vinden. Atie Keizerswaard tekende ze onderaan de gevel van nummer 37.

 

 1. Kleurrijk overbruggen

Wat een kleurrijke brug! Het is niet alleen een verbinding van Oost (havenkade) naar West(havenkade), maar toont ook de connectie tussen de vele culturen die Vlaardingen kent. Zie je de verlichting aan de slagbomen? Wauw, het lijken wel vlammen.

 

Vraag:

Welke kleuren zie je allemaal?

De vier kleuren reflecteren op elkaar. Rood (passie en vuur) en paars (verzoening en verstilling) als menselijke emotionele symbolen. Blauw en groen staan tegenover elkaar als natuursymbolen: het blauw als het stromen van water tegenover het groen als het wortelen van planten en bomen.

 

Waar: Oude Havenbrug

Kunstenaar: Jan van Dorp, 2006

 

 1. Stadsomroeper

Verse vis! Je hoort het deze omroeper zo schreeuwen. Hij verkondigde ook het nieuws. De aandacht van de mensen trok hij door op zijn koperen bekken te slaan. Oorspronkelijk stond het beeld op de Westhavenkade, maar omdat het daar vaak door vrachtwagens omver werd gereden, is het verplaatst.

 

Vraag:
Stel dat jij deze omroeper was? Wat zou je horen, ruiken en zien?

 

Waar: Blokmakersplaats

Kunstenaar: Sybille Krosch, 1976

 

 1. Bloementrappen
  Er staan meer dan vijfduizend bloemen, blaadjes en takken op de trappen bij winkelcentrum Liesveld. De Spaanse trappen in Rome en Nederlandse kle- derdrachtmotieven waren de inspiratie van de kunstenaar. Ze maakte de kleurrijke mozaïeken met graniet, marmer en glas uit de hele wereld.

Als je hier al niet spontaan een vakantiegevoel van krijgt, bekijk dan de smeedijzeren leuningen, gemaakt door Karola Popma, eens. Die doen denken aan balkons in zuidelijke landen. Maar het zouden ook zo de netten van Vlaardingse vissersboten kunnen zijn die worden binnengehaald.

Vraag:
Vind je dit een goede plek voor de bloementrappen? Past het bij de omgeving? Let bijvoorbeeld op kleuren, materialen en vormen.

 

Waar: Liesveld

Kunstenaar: Wilma Kuil, 1995/96

18. Everything Changes and Moves

Wat een bijzondere patronen op de tegels. Sommige zijn oude Indiase symbolen, andere komen voor in graancirkels. Op de eerste en laatste tegel staat de tekst ‘Everything changes and moves’. Dit betekent dat alles contant verandert en beweegt. Volgens de kunstenaar is het belangrijk om steeds weer opnieuw te kijken.Naar de omgeving, naar de kunst en naar onszelf.

Vraag:

Welk dansje zou bij elke tegel passen?

 

Waar: Vrouwensteeg

Kunstenaar: Winnie Teschmacher, 2006

 

 1. Haringbeeld

Ooit was Vlaardingen de belangrijkste vissershaven van Nederland, daarom werden de inwoners ‘haringkoppen’ genoemd. In het metalen ‘lijf’ van de haring hangen slotjes met daaraan medaillons als een soort schubben. Vaak kopen mensen er eentje bij een huwelijk, jubileum of als nagedachtenis aan een overleden dierbare.

Vraag:
– In het beeld is ruimte voor 456 schubben. Hoeveel hangen er nu?

-Hoe zou het beeld ruiken?

 

Waar: Westhavenkade 6

Kunstenaar: Corinna de Jong, 2018

 

Visbank

Behalve dat je er vis kon kopen, was de Visbank ook dé plek voor een baantje voor zakkendragers, haven- arbeiders en sjouwers. Wanneer er wat te verdienen viel, werd de klok geluid.

 

Zie je dat betonnen blok? Hier komt een kunstwerk ter herdenking van de Slag bij Vlaardingen, ja dat is die met Dirk III!

 

 1. Maak een eigen kunstwerk

Welk kunstwerk uit de route zou je het liefst mee naar huis nemen? Waarom juist deze?

Stel dat jij een kunstwerk mocht maken voor deze stad. Teken jouw beeld, muurschildering of lichtobject. Waar zou jij ‘m neerzetten? Bedenk er ook een titel voor.

 

 

Tips om een kunstwandeling nóg leuker te maken:
– Laat je kids zelf foto’s maken.

Neem een verrekijker mee, zodat ze alles goed kunnen zien.

Vergeet ook geen potloden en papier, zo kan iedereen zijn of haar lievelingsbeeld natekenen.

Beweeg! Laat je kids het beeld nadoen qua houding.

Tel en benoem samen de kleuren en vormen.

 

Maak kinderen nieuwsgierig door vragen te stellen. Hierdoor stimuleer je ze ook om goed te kijken. En natuurlijk zijn er geen foute antwoorden, laat ze maar lekker fantaseren! Stel niet te veel vragen, kinderen willen ook gewoon lekker spelen of doorrennen naar het volgende kunstwerk.

 

Voorbeeldvragen:

 

Wat zie je?

Wat vind je er mooi of niet mooi aan?

Maakt het kunstwerk je aan het lachen?

Vind je dit een goede plek voor het beeld? Waarom?

Hoe zou jij dit beeld noemen?

Kun je er een verhaal bij bedenken?

 

Veel plezier!

Start typing and press Enter to search