KADE40 na Pinksteren weer open – “ We zijn er klaar voor!”

Cultureel centrum Kade40 aan de Westhavenkade kijkt uit naar de heropening. Volgens de richtlijnen van het RIVM mogen de deuren per maandag 1 juni weer open voor bezoekers maar dat is tweede pinksterdag en dan is KADE40 nog even gesloten. De opening – een dag later – op dinsdag 2 juni is onder streng voorbehoud dat te allen tijde de 1,5 meter gewaarborgd blijft én er maximaal dertig personen tegelijkertijd in het pand zijn. Kade40 is er klaar voor, maar hoe gaat een culturele instelling die wekelijks zo’n zeshonderd bezoekers ontvangt daar mee om?

Sylvia Hagers, directeur van Kade40 vertelt ons dat er op dit moment keihard gewerkt wordt aan diverse protocollen voor zowel medewerkers, docenten als hun cursisten. ,,Het geeft een dubbel gevoel dat we weer open kunnen, het zal namelijk een hele puzzel worden om met niet meer dan dertig personen in het pand te zijn. Dit betekent dat we grote groepen Vlaardingse scholieren niet meer tegelijkertijd workshops kunnen geven. Kunstenaars en muzikanten die als cultureel ondernemer lesgeven en ruimtes huren in Kade40 moeten hun groepen kleiner maken. Ook moet je je voorstellen dat een gemiddelde amateurvereniging bestaat uit meer dan dertig personen. Zo’n groep kan voorlopig niet tegelijkertijd aan de slag bij ons. Zowel voor ons als de cultureel ondernemers heeft dit financiële gevolgen. We hebben minder mogelijkheden om onze ruimtes te verhuren. De afgelopen maanden zijn onze vaste lasten doorgelopen en hebben we nauwelijks inkomsten kunnen generen. Ook in het najaar zullen we niet op de oude voet verder kunnen gaan.”Het zal anders moeten, aldus Hagers. ,,Een van de ideeën is om de activiteiten meer over de dag te verspreiden dan voorheen, door ruimere openingstijden. Bovendien hebben de Vlaardingse makers de afgelopen weken laten zien hoe creatief ze les kunnen geven. Op ons platform op Facebook (Kade40 Platform voor Vlaardingse Cultuurmakers) zien we dat ook in deze tijden prachtige initiatieven ontstaan. Zo zien we dat onze rol als verbinder ook in deze coronatijd waardevol is, hier zijn we trots op. Wat nu gemist wordt is de ontmoeting van de diverse cursisten van jong tot oud. Juist dat maakt Kade40 een bijzondere ontmoetingsplek voor iedereen die cultuur maakt. Of je nu zingt bij Villa Voice, je ontspant tijdens een van de yogalessen, of los gaat op een canvas tijdens een schilderles.”

,,We gaan er van uit dat we weer snel het bruisende culturele centrum zijn van voor deze crisis. We zijn er in ieder geval klaar voor. Wij zien kansen in het nieuwe normaal en het gegeven dat mensen hun ontspanning dichter bij huis gaan zoeken. Niet voor niets worden muziekinstrumenten weer afgestoft en pakken mensen de breinaalden en penselen weer op. Creatief zijn kan altijd.”

Kade40 zit zeker niet bij de pakken neer, aldus Hagers. ,,Ook wij zijn creatief. We gaan er van uit dat we spoedig alle creatieve ondernemers, makers en hun cursisten weer kunnen ontvangen, in groten getale.”

Dus: bij Kade40 staat vanaf 2 juni de koffie weer voor je klaar.

Al het nieuws en de door KADE40 genomen maatregelen omtrent het coronavirus bekijk je hier.

Start typing and press Enter to search