Expo: Gaan & Blijven KADE40 i.s.m. KunstwerkT

Expositie over de relatie tussen beeldende kunt en poëzie n.a.v. een gedicht van Jules Deelder. KADE40 heeft kunstenaars van de Schiedamse kunstenaarsvereniging KunstWerkt uitgenodigdom in het kader van het Schrijffestival met als titel “Gaan en blijven” een expositie te realiseren.

 

Het uitgangspunt is om op dit gedicht te reflecteren dat Jules Deelder bekend maakte : “Rotterdam Schiedam Vlaardingen Maassluis hoekie om trappie af gekkenhuis”. Het is een rijm dat al langer bestond: het wordt ook de beknopte topografie van Rotterdam genoemd dat eindigt in het gekkenhuis. Het is een hele reis om daar te komen: vanuit Rotterdam naar Schiedam en als je bij Maassluis de Nieuwe Waterweg oversteekt en daarna het hoekie om gaat richting oost, kom je bij het dorpje Portugaal. Daar aan de Oude Maas ligt een inrichting, het vroegere Delta, een psychiatrisch centrum, het gekkenhuis.

De werken die in KADE40 worden getoond zijn reflecties op het gedicht en de stad. Inge van Haastert heeft altijd in de regio gewoond en voor Vlaardingen heeft zij  nog steeds een zwakke plek. “Altijd als ik daar ben, voel ik de melancholie van alle eerste keren; de taanderij, het Groen en het hof. En ook de behoefte om te vertrekken, nog altijd. Maar niet naar Maassluis, hoekje om en verder, die helft laat ik liever aan mij voorbijgaan.”

De 14 kunstenaars die hun werk laten zien zijn:

Aldo Hoeben, Anelie Koczorowski, Esther van der Eerden, Inge van Haastert, John Middelkoop, Mirjam Boomert, Pauline Tonkens, Rob Maan, Rob van der Ven, Sage, Sjef van Duin, Sjef Henderickx, Yvon Koopman en Zhanhong Liao.

De tentoonstelling is van 6 november tot 4 december te bezichtigen bij KADE40.

Start typing and press Enter to search