De cursus Kunstgeschiedenis van Patricia Huisman is te volgen in 4 losse blokken of als jaarcursus.
Schrijft u zich in 1x in voor alle blokken, dan kunt u gebruik maken van de Rotterdampas en wordt er op het gehele cursusbedrag een korting van € 25,- verleend.

Aanmelden bij voorkeur per mail via de docent of eventueel bij KADE40.
Keuze uit dinsdagochtend van 9.30 tot 12u of dinsdagmiddag van 13.15 tot 15.45u

De jaarcursus bestaat uit:

Blok I: Bouwen in Rotterdam na 1970 (6x) € 65,00

Rond 1970 werd de Wederopbouw van Rotterdam zo’n beetje als voltooid beschouwd, maar natuurlijk stopte het bouwen daarna niet. Een moderne stad blijft altijd in beweging en in verandering. Bijzondere ontwerpen als de Kubuswoningen en de Kunsthal trekken architectuurtoeristen vanuit de hele wereld, de Erasmusbrug is een icoon van Rotterdam geworden. Woongebouw de Peperklip was destijds nogal controversieel, de stadsontwikkeling op de Kop van Zuid werd geleidelijk aan een groot succes. On-Nederlandse hoogbouw heeft voor de bijnaam ‘Manhattan aan de Maas’ gezorgd. Kortom, de Rotterdamse architectuur is bijzonder, blijft zich ontwikkelen én blijft boeien!

 

*Data: 14-21-28 september, 5-12 oktober, 2 november 2021

 

Blok II: Art Nouveau en Jugendstil (6x) € 65,00

Aan het einde van de negentiende eeuw beginnen kunstenaars zich af te zetten tegen het historisme ofwel de neo-stijlen. De Nieuwe Kunst of Art Nouveau ontwikkelt zich in de architectuur en in de toegepaste kunst. Door heel Europa slingert zich de zwierige zweepslaglijn en de stijl wordt ook bekend onder de namen Jugendstil, Wiener Secession en Liberty Style. Denk aan de weelderig gedecoreerde huizen van de Belgische architect Horta en de gekleurde mozaïeken op de panden van Gaudí. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze zich lieten inspireren door de organische vormen in de natuur: sierlijke stengels, bloemen en planten. In Nederland werd Jan Toorop beroemd met zijn Slaolie-affiche, maar ook het Rozenburg-porselein en de Beurs van Berlage horen bij de Art Nouveau.

 

*Data: 9-16-23-30 november, 7-14 december 2021

 

Blok III: Meesters van de naoorlogse kunst (6x) € 65,00

Na de Tweede Wereldoorlog genieten ook kunstenaars van de heroverde vrijheid. De kunst bevrijdt zich van vooroorlogse opvattingen en benauwende kaders. In deze serie vertegenwoordigen Karel Appel, Willem de Kooning, Jackson Pollock en Marc Rothko het expressionisme in de schilderkunst, Henry Moore en Alberto Giacometti de beeldhouwkunst. Andy Warhol en Robert Rauschenberg zijn Pop Art kunstenaars, Francis Bacon en  Lucian Freud brengen vernieuwingen in de Britse kunst. Robert Smithson en Christo & Jeanne-Claude werken in het nieuwe genre van de Land Art. Hun leven en werk wordt besproken, elke lezing belicht twee kunstenaars en hun context.

 

*Data: 11-18-25 januari, 1-8-15 februari 2022

 

Blok IV: Capita selecta II (6x) € 65,00

Deze reeks is opnieuw een selectie van zes interessante, maar uiteenlopende onderwerpen, die juist door hun variatie een boeiend geheel vormen:

-De middeleeuwse kunstenaar

-De kus in de kunst

-Op klein formaat, miniatuurkunst

-Het licht van de nacht

-Onvoltooid, onafgemaakte kunstwerken

-De romance tussen kunst en strip

 

*Data: 8-15-22-29 maart, 5-12 april 2022

 

Jaarcursus 4 blokken: € 240,00; met Rotterdampas € 215,00, tegen inlevering van kopie pas.

september 14 @ 13:15 — april 12 @ 15:45
13:15 — 15:45 (5042h 30′)

Docent Patricia Huisman

Schrijf je nu in

Start typing and press Enter to search