Alex Boogers: over de Schrijfwedstrijd en de winnaar van het beste verhaal

Auteur Alex Boogers schrijft hieronder over de schrijfwedstrijd en het winnende verhaal.
Alex was juryvoorzitter en zat samen met Britt Planken en Manou van de Zande van De Schrijfschool in de jury van de Schrijfdorst Schrijfwedstrijd.

“Een criticus ben ik niet. Een neerlandicus ook niet. In feite benader ik elk verhaal in de eerste plaats als een lezer die meegenomen wil worden. Dat is een belangrijk criterium: neem mij mee. Neem mij mee naar werelden die ik herken of naar werelden die mij vreemd zijn, en waar jij, als schrijver, mij mee vertrouwd maakt. Zorg dat ik je geloof. Wees mijn gids. Jij bent de enige met de lamp in het donkere bos, en je moet mij er doorheen leiden, met nuance, gevoel voor detail, timing, ritme, cadans. Bedenk: het gaat niet om jou, het draait te allen tijde om het verhaal. Wees niet gelukkig met een mooie volzin. Probeer ook niet te streven naar de perfecte zin. Je voelde dat je een verhaal moest vertellen. Vertel het!

De inzendingen betroffen veel persoonlijk leed dat verwerkt moest worden. In iedereen schuilt dan ook een ‘oerverhaal’, een belevenis die verteld moet worden. Niet iedereen heeft de behoefte om het verhaal te vertellen of het talent om de lezer mee te krijgen, maar uiteindelijk zijn we het nettoresultaat van verhalen, die we als een kralenketting aan elkaar rijgen.

Het draait, wat mij betreft, om verleiding. Eau de Cologne van Tuly Salumu raakte veel thema’s aan. Het was technisch zeker niet perfect, en misschien werden er zelfs te veel thema’s aangeroerd, maar de verteldrang was groot, en ik wilde vooral doorlezen. Met schrijfdrang komt vaak leesdrang. En daar valt of staat een verhaal mee. Het verhaal wekte nieuwsgierigheid, en bovendien was het een van de weinige verhalen die mij bijbleef. Het is die ‘tussenwereld’ van de migrant die de schrijver invoelbaar maakt. En ook: het verlangen om bijzonder te zijn, om gezien te worden.

Tuly Salumu, ik heb je gezien. Sterker, ik heb je gelézen.

Een hartelijke groet van

Alex Boogers

Start typing and press Enter to search